Docenten

Kathy Van den Bergh

artistieke leiding, docent hedendaagse en moderne dans, prédans en kleuterdans

Compagnie: Junior Company, DnM

Dansopleidingen

Ze startte haar dansopleiding bij Terpsichore sinds 1985 (Guy Pauwels) en danste jarenlang bij de Junior Company (o.l.v. Sandra Dehertogh) (1994-2006). Door de combinatie van universitaire studies met repetities bij de Junior Company had ze aan de VUB een topsportstatuut voor dans (1996-2000). Ze nam hiermee deel aan tal van (inter)nationale dansvoorstellingen en -wedstrijden (bijv. Dansatelier, Dansproject, Internationale wedstrijden voor choreografen hedendaagse dans, Concours international de Choreographie in Normandië en Rennes, Internationaal dansfestival, Wettbewerb für Choreographen in Hannover, Festival de danse in Cugnaux). In 1995 behaalde de Junior Company de allereerste ambassadeurstitel voor hedendaagse dans (Danspunt), waarin ze toen meedanste.

Diploma's

 • Licentiate in de Lichamelijke Opvoeding (grote onderscheiding) met specialisatie training & coaching in dans en bijkomend diploma voor voeding (Faculteit voor Lichamelijke Opvoeding en Kinesitherapie, Vrije Universiteit Brussel) (2000). Haar eindverhandeling handelde over voeding bij dansers en danseressen van Rosas en P.A.R.T.S. Ze behaalde tijdens haar studie een prijs als ‘meest verdienstelijke leerling’ (KA Boom, 1996) en de prijs Walter Dufour (VUB, 2000).
 • Postacademische opleiding in sportmanagement (Vrije Universiteit Brussel) (2003).
 • Diploma Initiator aerobics (2000), trainer B hedendaagse dans (2003), trainer B jazzdans (2003) (Vlaamse Trainersschool – Bloso) en initiator ski (Ecole du Ski Française).
 • Behaalde een diploma in Hogere graad voor notenleer en piano (Academie voor Muziek en Woord te Willebroek).

Ervaring

 • Ze was ook danseres bij Compagnie VIS à VIS (o.l.v. Sandra Dehertogh) (2000), Theater aan Zee (2002) en fABULEUS (Artforum – choreografie: Natascha Pire) (2002). Artforum kreeg in april 2003 de Prijs ‘1000 Watt’.
 • Docente bij Terpsichore sinds 1996. Ze geeft al jaren les aan diverse leeftijdsgroepen en op verschillende niveaus. Haar lessen kenmerken zich door een dynamische en organische bewegingsstijl, waarbij releasetechniek vaak aan bod komt en met een grote voorliefde voor grondwerk.
 • Gaf tal van workshops in hedendaagse dans (bijv. voor Kunstbende ) en gaf les in moderne dans, hiphop, streetdance, kinderdans, afrodans, groepsfitness (aerobics) en spinning op tal van evenementen en sportdagen.
 • Praktijkassistent hedendaagse dans (2001-2003) en aerobics (2002-2003) (Vrije Universiteit Brussel).
 • Docent ‘danstheorie en choreografische analyse’ in GGS/GAS theaterwetenschappen (2002-2003) (Vrije Universiteit Brussel).
 • Kreeg een prijs voor de beste choreografie (Rederijckerskamer) te Aalst in 2001 voor haar allereerste choreografie.
 • Docente dans (dansexpressie en -beleving) aan de Vlaamse Trainersschool (2006-heden) – niveau: initiators en trainers B.
 • Onderzoeker (vorser) in sportmanagement en sportsociologie aan de Vrije Universiteit Brussel (2000-2006), waar ze haar doctoraat voorbereidde (2003-2006). Auteur van tal van artikels in binnen- en buitenlandse tijdschriften en (hoofdstukken in) boeken. Organisator van en deelname aan diverse (inter)nationale congressen, postacademische opleidingen en symposia over sport en dans. Ze gaf voordrachten over dans op o.a. het 10th International Congress on Physical Education & Sport (Komotini, Griekenland): Expressive dance: improvisation’. Lid van de Raad van Bestuur van Dans-Universiteit (2002-2004).
 • Manager, fitnessbegeleider en lesgever in fitness-sector (2006-2008).
 • Gastdocent in dé ! Kunsthumaniora tijdens inleidende workshops ter voorbereiding van audities (2008).
 • In september 2008 startte ze de demogroep in hiphop op, DANCE N MOTION.
 • Na een aantal creaties gemaakt te hebben (zoals La joie de l’enfance, Amigos Ormigas, Three of a kind), creëerde ze voor de Junior Company in 2008 Di-Amant. Hiervoor kreeg ze op 10 januari 2009 de 2e prijs voor Jong Danstalent (Jeugd & Dans). Ook behaalde de Junior Company de 2e prijs op het Concours de Choréographie (Cirque d’Hiver – Parijs) in juni 2009. Met haar tweede creatie (‘traPPed’) kreeg de Junior Comany de 2e prijs voor Jong Danstalent (Jeugd & Dans) in januari 2010 en waren ze te gast op PACTT Dance Festival (2010). Met haar choreografie ‘traPPed’ won de Junior Company de prijs ‘ambassadeur van de hedendaagse dans 2010-2011’ (danspunt), waarmee ze oa. in De Vooruit (Gent) optraden. In 2010-2011 brengt de Junior Company Kamaleonte
 • In 2009 startte ze – tezamen met Jolanda Luijten – in de sporthumaniora in het Koninklijk Atheneum Boom een keuzesport dans op. Er wordt vooral hedendaagse dans en hiphop gedoceerd. Ze was er docent tem. 2010.
 • Juryvoorzitter bij de Kunstbende (voorrondes Bornem, 2010).
 • Was danseres bij ‘Chanson de fou’, in een choreografie van Sandra Dehertogh (september – november 2011) – een productie van Jan Van Landeghem.
 • Jurylid bij DANCE.UNLIMITED (organisatie: danspunt), april 2012.
 • Coördinator dans (2008-2014) en lid Directieteam voor dans bij de Academie Muziek, Woord en Dans Bornem (2013-2014).
 • Behaalde een 1e prijs op het Concours International in Barvaux met de Junior Company in 2014 met haar choreografie ‘De Maalstroom’.

Bijscholingen

Ze nam deel aan tal van (inter)nationale dansstages, workshops en lessen voor hedendaagse dans (ook o.a. contactimprovisatie), moderne (jazz)dans, Limon en Horton (o.a. Filip Van Huffel, Bruce Taylor, Michou Swennen, Ben Bergmans, Ann Van Den Broeck, Serge Ricci, Guy Pauwels, Peter Goss, Yuri Koreç, Sidi Larbi Cherkaoui, Martin Kilvady, Peter Jasko, Chrysa Parkinson, Randi De Vlieghe, Rosane Fonteyne, Ray Tadio, Paul Haze, Eléonore Valère, Lieve Mertens, Baier), pilates (Ann Van Huffel), klassieke dans (Marie-Louise Wilderijkx, Elizabeth Corbett, Libby Far) en hiphop (o.a. Mike Alvarez, Natascha Pire, Andy Ninvalle).

Terug naar overzicht