Terpsichore

Wegens enorm succes blijft Terpsichore groeien en is ze, sinds het ontstaan in 1975, uitgegroeid tot dé dansschool in Klein-Brabant!

Terpsichore is een modern en professioneel danscentrum waar veel belang wordt gehecht aan kwaliteit en betrokkenheid. Ons docententeam heeft een passie voor dans en een hart voor onze dansers. Bij Terpsichore heerst een sfeer waar iedereen zich thuisvoelt en zich kan ontplooien.

Visie

Terpsichore heeft een enorme naambekendheid gekregen in binnen- en buitenland, en staat bekend om:

  • Kwaliteit van de danslessen. Omdat elke dansles is opgedeeld in leeftijd, dansstijl en niveau is er voor iedereen een les op maat!
  • Artistieke visie, kwaliteit & organisatie van de jaarlijkse voorstellingen
  • Positieve sfeer binnen Terpsichore
  • Groot aantal keuzemogelijkheden, naargelang de behoeften van de danser
  • Persoonlijke opvolging van elke danser vanaf 8 jaar
  • Professionaliteit & bezieling van gediplomeerde & ervaren danspedagogen

Danscompagnies

  • Junior Company behaalde reeds tal van prijzen (oa. 1e prijs op het Internationaal Concours in Barvaux 2014, 2e prijs op het Concours International in Parijs 2010).
  • DnM (streetdancecrew) behaalde reeds mooie prijzen (oa. 1e prijs op Dance.Waves in Nederland 2016) en trad van 2016 tem. 2018 op in Finland.
  • JnM (jonge streetdancecrew): is een jonge streetdancecrew van talentvolle dansers tussen 11 en 14 jaar. Ze vormen een nieuwe crew vanaf september 2017 en zullen deelnemen aan wedstrijden en demo's.

Op regelmatige basis stromen (gevorderde) dansers vanuit Terpsichore door naar dé! Kunsthumaniora Wilrijk, Koninklijke Balletschool (KBA), Kunsthumaniora Brussel, Kunsthumaniora Gent, CODARTS, Artesis Hogeschool en Theaterschool Amsterdam. Jori Kerremans en Céline D'Hondt stroomden door naar professionele danscompagnies in het buitenland.

Historiek

1975: DE GEBOORTE VAN TERPSICHORE

In 1975 stichtte Guy Pauwels ‘Terpsichore’ (of Griekse muze voor de dans),
waaruit later het modern danscentrum en een compagnie zou groeien.

“Terpsichore, dat stilaan in België en Nederland een begrip is geworden, heeft een uitgebreid repertoire dat men best kan karakteriseren als een mengvorm van jazzdans – met zijn typisch klassieke, Afrikaanse, Spaanse en Indische elementen – tot moderne dans en showdans (…). De compagnie heeft opgetreden in het Congresgebouw van Den Haag; de uitmuntende doch niet beloonde prestaties in Vara Fame-danswedstrijd, die rechtstreeks op TV te zien was en de gedurfde deelname aan de Professionele Internationale Koreografische Wedstrijd te Keulen (…). De evolutie die we tijdens deze 10 jaar kenden, verbaast iedereen (…). Dans is leven en leven is dansen. Wij willen op onze 10-jarige viering nog scherper accentueren en beleven”.

DE GEBOORTE VAN FREE ART DANCE COMPANY

De danscompagnie Terpsichore krijgt een andere naam: Free Art Dance Company. “Free Art werd opgericht in 1989 ter bevordering, verspreiding en erkenning van de moderne jazzdans als volwaardige podiumkunst. De bedoeling is zowel te werken met de huischoreograaf Guy Pauwels als met jong talentchoreografen uit de Compagny, waaronder Kristel Decat en Annick Smets (…). Gastchoreografen, waaronder Lieve Mertens, Matt Mattox en Ben Bergmans zijn reeks bekende namen die internationale faam verkregen”.

“Elke choreografie van Free Art Dance Company kent succes, de dansers doen uitstekend werk. De schoolvoorstellingen waren een echte beleving. De vraag was enorm groot. Voorlopig kan Free Art op al deze aanbiedingen niet ingaan maar vanaf het moment dat Free Art van een deel van de subsidiepot van 35 miljoen bef kan meegenieten, zal hier veel verandering in komen. Deze subsidies gaan nu enkel naar hedendaagse dans. Maar heel wat dansers, organisatoren en politici vonden ook dat jazzdans als cultuurvorm dient erkend te worden”.

C.C. TER DILFT BREIDT UIT…

“De toekomstperspectieven voor Free Art Dance Company en Terpsichore zijn bijzonder goed dankzij de nieuwe theaterzaal en balletzaal met verende vloer. Dit biedt de mogelijkheid om de dansproducties in optimale omstandigheden te laten zien (…) Ook de pas gestarte Junior Company in 1991 geeft vertrouwen voor de toekomst (…) Free Art Dance Company zal ‘Moon Silence’ dansen, in choreografie van Bruce Taylor, ter gelegenheid van de opening van de nieuwe schouwburg.

Op 12 april 1992 danst Free Art dezelfde choreografie in Parijs. Ontsproten uit de vroegere Terpsichore jazzdansschool is Free Art uitgegroeid tot meer dan enkel medium voor de hedendaagse bewegingskunst. Naast de bestaande klassieke danscompagnieën en de avant-gardistische danstheatergroepen is Free Art erin geslaagd kwalitatief hoogstaande choreografieën te brengen, een professionele status waardig. Voor de eerste maal organiseert Terpsichore een Internationale Stage, een Jazzdansfestival voor Amateurs en een Internationale Jazzdans en Klassieke dansstage voor kinderen”.

“Het concours in Japan (januari 1993) was voor Free Art het eerste grote concours in het buitenland. De uitnodiging om de semi-finale te komen dansen, was al een bevestiging op zich. The First Japan International Ballet & Modern Dance Competition selecteerde 20 finalisten uit meer dan 100 inzendingen van 31 verschillende landen in de wereld. We legden beslag op de derde plaats en behaalden zo de bronzen medaille. Omdat er geen subsidies bekomen voor het concours in Japan hebben wij op het laatste nippertje een benefietvoorstelling georganiseerd. Er wordt ‘Rose tango At Boneyard‘ gedanst”.